REDESCOBRIR EL CENTRE HISTÒRIC I LES REMINISCÈNCIES DE L’ESPLENDOR ARTESÀ VALENCIÀ.

El centre històric de València, un dels més extensos del país,Muralla i torre àrab alberga molts llocs desconeguts per a la majoria dels valencians a les zones allunyades dels entorns monumentals més turístics i visitats. Per aquest motiu, cal redescobrir un recorregut cultural a través dels monuments i racons més insòlits i recòndits de Ciutat Vella i els seus barris històrics: el Carme, el Mercat i la Seu….l’antiga essència de la València antiga.
“Éscuriós que, quan viatgem fora, volem aprendre i conèixer tot allò relacionat amb el lloc que visitem però, no obstant això, desconeixem completament la ciutat en la qual vivim”. És per això, pel que s’han d’engegar nous itineraris i rutes temàtiques pels llocs del centre històric que no es Ruta per rescatar de l'oblit la muralla àrab i el passat islàmic de Valènciavisiten habitualment, per divulgar el patrimoni cultural i descobrir l’altra cara de la ciutat, una València desconeguda que no apareix en les guies turístiques.
La ruta, recorrerà llocs com les restes arqueològics del Palau del Real o el jaciment arqueològic d’època romana ocult al carrer Salvador. Després, una opció pot continuar pel barri de la Seu, com l’entorn de les antigues cavallerisses del Palau Foto actual del brut, abandonat i sense cap tipus de protecció.dels Escrivà, palaus medievals, i la visita al Palau dels Escrivà de València, palaus medievals, i la visita a l´Almodí.                     Un dels punts més interessants serà la visita als Banys de l’Almirall, construïts a principis del segle XIV seguint la tipologia arquitectònica dels banys àrabs.                                          El celler medieval del segle XIII que es pot trobar al carrer Alt, un vestigi molt poc freqüent, serà el centre d’atenció després, molt proper a la Casa Innsa, palau del segle XVI on es trobava la casa-taller de Joan de Joanes. A continuació, es descobriran Palau dels Escrivà de Valènciales restes de la muralla àrab del segle XI que encara es conserven en peus al barri del Carme, molts d’ells a l’interior d’alguns locals del carrer Cavallers, a més dels quals es visiten en la Galeria del Tossal. Aquest passeig per recórrer la muralla àrab de València és “inèdit”. Els trams de la muralla àrab són “molt desconeguts per a la ciutadania, perquè la sea posada en valor és molt escassa”, per la qual cosa a través d’aquestesAlmodí de València rutes també pretenen “rescatar de l’oblit aquesta joia arquitectònica de gairebé mil anysambla seua divulgació”. Mentre altres ciutats de l’antic Al-Andalús, com Granada o Còrdova, gaudeixen, mimen i conserven amb orgull joies arquitectòniques com La Alhambra o La Mesquita, el govern municipal anterior intent esborrar de la història de la ciutat tota resta i record de l’època musulmana, potser per intentar ressaltar molt més la seua condició de ciutat catòlica i Innsa Hostelcristiana. Tot allò que faça olor a boat catòlic, a tradició i història cristiana de la ciutat, és conservat, protegit i exalçat fins a la sacietat. Pel contrari, tot allò que represente testimoni arquitectònic, urbanístic, cultural o històric d’una altra època diferent, com ara la València romana, la València capital de la II República i la mateixa València musulmana, és sistemàticament silenciat, invisibilitzat, censurat podríem
dir, en un intent com he dit adés deliberat que el pas del REMINISCÈNCIES DE L'ESPLENDOR ARTESÀ VALENCIÀtemps deteriore i esborre del mapa i del record físic de la ciutat aquests períodes de la història de la ciutat que l’anterior inquisició municipal,  deu considerar poc digna o desmereixedora de la història predominantment catòlica i cristiana de la ciutat, tal com la consideren ells.                             Finalment, es poden visitar alguns dels refugis antiaeris que es conserven en aquest barri, com el del carrer Ripalda, un ARQUEOLOGIA DE LA MEMòRIA  ELS REFUGIS ANTIAERIS A LA CIUTAT DE VALÈNCIAvestigi sorprenent de la València dels anys 30 que encara conserva el rètol original amb la paraula “refugio”.
Una ruta molt completa i recomanable per tots aquells que vulguen conèixer una ciutat diferent a la València clàssica i turística que s’ofereix normalment.                                                                                                                                                                               Banys de l'Almirall (València)                                                                 Banys de l'Almirall. València

REMINISCÈNCIES DE L’ESPLENDOR ARTESÀ VALENCIÀ.                                                                 A l’interior del Carme en ple centre històric de València,taller de la seda encara roman aquest taller, on han treballat diverses generacions d’una mateixa família (família March) en els locals d’una fàbrica de sedes de tradició familiar del carrer Mare Vella. aquest entorn té el seu origen en els primers assentaments artesans d’època musulmana motivat per l’aprofitament hidràulic de les aigües de la sèquia de Rovella que discorria al costat d’aquest taller (sèquia mare per als musulmans), i des de llavors fins fins avui dia no ha deixat de tenir el mateix ús preindustrial.                                                           La família March malgrat les crisis que pateix la indústria de la seda durant el final del segle XIX i principis del XX, TALLER MARCHcontinua, associades amb l’industrial Albert Monfort la             tradició sedera de València dins del camp eclesiàstic: casulles, estoles, dalmàtiques , capes pluvials etc, així com les vestidures de les imatges trucades de vestir, (moltes d’ella realitzades per familiars escultors) molt populars en processons i passos de setmana santa durant aquesta època, a més d’estendards, banderes, etc, destaquen en aquest difícil art les dues germanes majors de Vicente March: Carmen i Elisa March, especialitzant-se en els brocats en seda brodats amb fil de plata i or de tradició bizantina requerits per la cúria eclesiàstica en aquesta època. Malgrat les dificultats que per la seva edat i per la manca de demanda d’aquest tipus d’indumentària durant els anys 1950 i 1960 on disminueixen dràsticament els encàrrecs, Carmen i Amparoen pleno centro histórico de Valencia, todavía permanece este taller, March Ramos filles de Vicente March continuen la tradició aprenent la tècnica del brocat sota la direcció de les seves ties Carmen i Elisa, afortunadament encara es conserva un dels telers i diversos estris propis d’aquest art. a més de mostres de teixits conservats per la família que poden documentar la forma que s’elaborava el teixit de seda.
No és l’únic taller tradicional que roman en el Carme, cèquia de Na Rovellaen l’actualitat sobreviuen amb prou feines mitja dotzena dels centenars de tallers que disseminats per aquest barri i el de Velluters, van donar nom a nombrosos carrers romanent en el temps des d’èpoques medievals, fins que el procés d’industrialització que va experimentar València en els anys 60 i 70 del passat segle va acabar gradualment amb la quasi totalitat d’ells. Els pocs tallers que han romàs fins a en pleno centro histórico de Valencia, todavía permanece este taller,l’actualitat han conservat intacta una rica i prestigiosa tradició cultural i artística heretada dels antics oficis medievals i que es troba en trànsit de desaparèixer en l’oblit. aquest taller és seu de l’associació d’artistes i artesans Labor Art, els fins fundacionals són la conservació i difusió dels tallers tradicionals del centre històric de València com a origen social i cultural del Barri del Carme i de Velluters.Dins de les activitats que des de fa anys vam realitzar en aquest taller, són, entre altres, exposicions temporals de joieria, esmalts, ceràmica etc. col·laborant amb l’Escola Superior d’Art i Disseny de València, Intramurs, i Ciutat Vella Oberta._MG_9208-HDR-PANORÁMICA Així com amb el Màster de Protecció del Patrimoni Cultural de la Facultat de Geografia i Història en l’assessorament de treballs d’investigació sobre temes relacionats les arts aplicades, els oficis artístics i els gremis a València.Dins de la ruta dels Gremis, organitzades pel col·lectiu Caminart es programen visites guiades a aquest taller, entre d’altres, aixíLa ruta de la seda valenciana com al Col·legi de l’Art Major de la Seda i el Gremi de Fusters.
Aquesta casa taller, on han viscut i treballat diverses generacions de la mateixa família durant gran part del segle XIX fins a l’actualitat, és conegut popularment a l’entorn del Barri del Carme al centre històric de València com els tallers de la Mare Vella, nom del carrer on es troba situat, en referència als 7 tallers de diferents oficis que van existir en la
mateixa, encara que el seu origen es remunta a èpoques taller d'orfebreriamedievals, i en aquest mateix espai s’han exercit els més variats oficis artesans: Forja, sedes, ceràmica, talla d’imatges, orfebreria, joieria.
Fotografies del taller de principis del segle passat on s’observa el treball dels cinceladores amb les mateixes eines: martells, cisells, estris, bancs de treball etc, que encara són utilitzats en l’actualitat, on s’aprecia el costum de tradició gremial encara en pràctica fins a meitat del segle XX, com els Rafael Garay  001aprenents treballen al costat dels oficials sota la supervisió del mestre.
TALLER ESCOLA
Durant els primers anys de la postguerra, la penúria econòmica que pateixen les famílies del Barri del Carme i València en general, obliga a aquestes a demanar una feina per als seus fills a mesura que van aconseguint l’edat laboral, aquesta demanda es dirigeix principalment els tallers Rafael Garay  003artesans veïns que en aquesta època proliferen per tot el centre històric de València, a causa de la inexistència d’un teixit industrial que pogués absorbir part de l’excedent de mà d’obra existent en aquesta època.
Conscient d’aquesta situació Vicente March, amb el suport i col·laboració d’altres artesans decideix obrir en el seu propi taller una escola d’aprenents dins de la més pura tradició gremial, alhora que realitza gestions en entitats privades i taller-escolainstitucionals per tal d’aconseguir subvencions que li permeti pagar mitjançant beques laborals (nominillas) als aprenents durant el seu període formatiu en algun dels oficis del taller, fins a la seva incorporació com a oficials qualificats en el propi taller així com en altres tallers de l’entorn. Aquests ajuts econòmics permeten acceptar un nombre molt més gran d’aprenents (entre 15 i 20) del que era habitual en un taller artesà de l’època. Aquesta iniciativa potser constitueixtaller-escola1 el primer intent de crear un Taller Escola de caràcter privat a València, i va estar en funcionament fins a finals dels anys setanta del segle passat.
La formació de l’aprenent no es limitava exclusivament a la pràctica del dibuix, el modelatge i les tècniques pròpies de l’ofici, sinó que es veuria ampliada per mitjà d’excursions i visites a museus, exposicions, edificis històrics etc, amb la finalitat de proporcionar a l’alumne una cultura artística més àmplia.
EL TALLER A LA DECADA DELS 70
Entre els anys 1960 i 1980, el taller de Mare Vella continua realitzant encàrrecs d’orfebreria, forja, imatges etc, funcionant al màxim de la seva capacitat productiva, en taller-escola2aquesta època treballen al taller un total d’onze persones entre mienbros de la família March i diversos empleats de reconegut prestigi.
TALLERS DE MARE VELLA
Al cor del Barri del Carme en ple centre històric de València, al costat de les restes de la muralla musulmana, sobreviu un taller de la mare velladels escassos obradors tradicionals que manté la tipologia de taller habitatge com a últim vestigi d’un entorn artesanal, l’origen es remunta a els primers assentaments artesans de la València musulmana, i al llarg dels segles, tot i que en successius edificis, no ha deixat de tenir el mateix ús artesanal.
TALLA D’IMATGES
En aquest taller s’han realitzat infinitat de talles d’imatges policromades per la família March, José March Lázaro, José March Coll (1887-1968), Vicente March Bernial (1902-1982).
escultura 007escultura 005virgen del rosario
 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s